El Quer
Súria

XVIII-XXI
    Reformada recentment
    BCIL 5205-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Conjunt d'edificacions de diversa època i tipologia. Actualment la casa principal, que presenta una planta quadrangular i teulada a doble vessant, s'ha reformat profundament. De tota manera, la casa antigament tenia una planta més gran, d'acord amb les restes de murs que es veuen i les informacions dels seus habitants. D'altra banda, també es troben més o menys dempeus altres edificacions auxiliars. Entre les coses que es conserven d'època antiga, hi ha dues tines, una d'elles rectangular, una premsa de raïm de fusta amb peu i la base d'un trull d'oli. També hi ha un corró, així com el que sembla ser una tina antiga que conserva la boixera i que té el recobriment interior amb plaques de pedra quadrangulars. Hi ha piques quadrades i circulars fetes de gres. Es conserven, així mateix, dues teules datades el 1745 del moment d'una remodelació a la casa, i a dins, un forn de pa.

El topònim Quer es d'origen pre-romà i ve a significar "roca gran". Al voltant hi ha el "bosc del Quer" (LOSADA, 2000)

Joan Quer, nen de deu anys, va morir el dia 21 de novembre de l'any 1711 a la masia del Quer del Samuntà. La notícia és del llibre de defuncions de la parròquia i diu "(..) Sens haver demanat per ell los sagraments per causa de la pertorbació de la guerra (..)" (es refereix a la Guerra de Successió) (REGUANT, 1988). En un cens de 1877 apareix com a alqueria de dos pisos, habitada.

LOSADA, Cristina (2000) Toponímia de Súria. Treball mecanografiat pel 2n curs de Batxillerat B. Súria.