El Prim
Rajadell

Camí en direcció N. des de Sant Amanç. Abans es passa per cal Quius i cal Bacardit

Estructures portants del mas en bon estat tot. Entorn descurat.
    AEA. Catàleg bens protegits 2014 (num. 32)
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Masia definida principalment per un cos residencial, amb dependències adossades, corral, una pallissa, una tina isolada i un forn d'obra (fitxa 117).
    Tot i que la casa té cossos adossats a tots els costats, es distingeix perfectament el cos residencial principal. És una construcció típica de planta rectangular amb coberta a doble vessant amb el carener prependicular a la façana. Consta de planta baixa més un pis i golfes. Les parets són fetes amb carreus ben disposats en filades, amb petites finestres emmarcades amb carreus. Destaca un cos afegit adossat a la meitat dreta de la façana principal, a llevant. Just deixa visible el portal principal, rectangular, amb brancals de pedra i un gran bloc superior com a llinda, gravada. La façana principal presenta dues minúscules finestres quadrades a les golfes (la primera planta no te obertures), La façana posterior (a ponent) presenta un parell de finestres, petites, una d'elles amb ampit. Les finestres de les façanes laterals són més grans (una amb ampit), i en alguns casos es troben tapades per algun dels múltiples cossos adossats al voltant.
    A la banda de tramuntana, entre els cossos adossats, n'hi ha dos de cilíndrics, adherits entre si, que corresponen a tines, formant una tipologia curiosa. El costat de migdia és ocupat per una construcció adossada (aixecada el 1707 segons la llinda de l'entrada) , una caseta aillada i una gran àrea ara oberta on hi havia corrals.
    A pocs metres de la façana de ponent s'aixeca una construcció aillada, cilíndrica, amb coberta a una vessant, que acull una sola tina. És una de les poques tines isolades de construcció cilíndrica de Rajadell.
    A llevant es situa la pallissa, separada de la casa uns 15 m. És una construcció molt interessant, de planta rectangular, amb obertura a la façana llarga. Davant l'arcada d'entrada hi ha un cobert o porxo. Es conserva l'estructura de la coberta original .

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 61). En el catàleg de bens protegits 2014 està fitxada com a Area d'Expectativa Arqueològica (num. 46). Cal Prim, al PEP 1993.
    Situada en un petit altiplà a la falda d'un serrat, sobre la conca d'un torrent que desemboca al torrent de cal Prim, i al costat de l'antic camí que venia de Fonollosa cap a Rajadell.
    Conserva un seguit d'inscripcions gravades:
    - La llinda de porta de cos adossat al sud: 1707 (amb una creu entre 17 i 07)
    - La llinda de finestra de la façana nord: 1718
    - Llinda del portal d'entrada principal, a llevant: RAMON SALLES 1800 (El numero es dubtos, hi ha un 16 i despres un 18 i dos zeros; la inscripció presenta una L petita com corregint el nom gravat incial, que era SALES). La inscripció esta envoltada d'una senefa.
    - La llinda de finestra de la façana oest (amb ampit): 1846 (amb una creu entre 18 i 46)
    El PEP 1993 refereix una altra inscrició dedicada a Ramon Salles a l'arc de la pallissa.
    A l'entorn hi ha piques i corrons, una mola, i també un corró de fista anellat amb ferro.
    El Prim havia funcionat com a bar, d'acord amb un cartell que encara es conserva.
    Prop de la casa hi havia la Font del Prim (no localitzada)

La casa tenia el nom de Calsines. Qualsines, Calsina o Qualsina, i està documentada des del segle XIV. A la convocatòria que fa el senyor del castell, Francesc de Cruïlles, el 1543, a tots els pagesos del terme per a tractar qüestions d'interès, hi ha citat Pere Morera (del mas de Broquès i Qualsines, que corresponen a les actuals cases de Broqueses i El Prim). Els dos masos pertanyien per tant a un sol pagès.
    El 1573 hi ha un plet de termes entre el mas Calsines i el Presseguer (actual El Dalmau). A l'any 1623 es coneixia com "lo mas Calsines Morera" i era ocupat per cinc habitants adults.
    Les inscripcions de les llindes donen fe de reformes a principis del segle XVIII i a principis del segle XIX.

RAFAT, Francesc (1982). Demografia de Rajadell al segle XVI a Miscel·lània d'Estudis bagencs, num. 2. Manresa. pp 123-134