El Pinar
Canyelles

El topònim del Pinar ja defineix un lloc per si mateix
    Accés pel camí de terra que ve del nucli de Canyelles, passant per l'hostal Nou.

Jordi Farré

Masia de tipus basilical amb tres crugies amb annexes. La coberta és a dues aigües. La façana està orientada al sud amb la mamposteria vista sense revestiment i restaurada. La composició d'aquesta façana principal és simètrica, amb la porta principal amb arc de mig punt fet de maó manual a la qual s'hi accedeix per unes escales exteriors. A cada costat de la porta principal hi ha una gran finestra quadrangular amb perfils de maó manual i tancament amb reixes de forja treballada. Al primer pis es repeteix la simetria amb un balcó central de pedra i barana de forja amb els ampits i dintells de maó manual i a cada costat una finestra petita amb el mateix acabat. A la part inferior dreta del balcó hi ha un petit rellotge de sol. A la part superior que correspon a les golfes (a la part central) hi ha tres petites finestres amb arc de mig punt sota la carenera de la coberta. La masia presenta diversos annexes més moderns i celler. Entre ells destaca un observatori astronòmic amb cúpula mòbil. El recinte està envoltat d'un baluard que a la part davantera està tancat per una barana de peces ceràmiques amb arbres (pins i moreres). A la part posterior la paret de tanca és de mamposteria de diversos metres d'alçada. En aquest sector hi ha pistes esportives.