El Peiró/El Pedró
Granollers

Sector sudest del terme municipal. Antiga demarcació de Palou. Camí de Santa Quitèria
    Emplaçament
    Camí de Santa Quitèria, venint del sud, uns 400 m abans d'arribar a l'Àrea de descans del Pedró (al CEE Montserrat) vorejar per uns conreus uns 100 m a l'oest
    168

41.58519
    2.29214
    440997
    4603964
    08096 - 185
    Ajuntament de Granollers
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Antiga creu de terme de la qual només se n’ha conservat la base o pedestal, emplaçada al punt més alt (o gairebé) de l’antic municipi de Palou, a la serra anomenada de Palou. Actualment ha quedat enmig d’unes terres de conreu, prop del camí de Santa Quitèria. Consisteix en un cilindre fet d’obra i parcialment arrebossat. A la part superior conserva una llosa circular, amb un forat al centre que és on anava encastada una creu probablement de ferro. El cilindre s’eleva un metre i deu centímetres aproximadament, i fa uns quaranta centímetres de diàmetre.

És curiós que el pedró no està situat exactament al punt més alt de la zona on es troba. El punt més alt és a 170 m sobre el nivell de mar, però el pedró està col·locat 50 m a l’est d’aquest punt, en una cota de 167 m. Des d’aquest indret, això sí, s’obté una magnífica vista sobre la plana de Palou.

Fa algunes dècades encara es mantenia la tradició d’organitzar, cada dilluns de Pasqua, una processó que partia de l'església de Sant Julià de Palou i arribava fins al Pedró, on se celebrava un acte religiós que consistia en beneir el terme. Sembla que l'origen del Pedró està relacionat amb el fet d'indicar el punt més elevat de l'antic municipi de Palou, a la serra de Palou, tal com era habitual en moltes poblacions.

ROMERO, F. Xavier et al. (2000) Turisme naturalista. Granollers: Taller d'Ocupació "la Font". Document mecanografiat.