El Molinot de Baix
Capolat

Berguedà
    Antic molí molt pròxim al Molinot. Es troba situada a l'antiga parròquia de Sant Andreu de Ferners, a la zona oriental del municipi actual de Capolat.
    Està situat al costat d'una pista forestal que es pot agafar des de la casa de Barons.

42.080124523761
    1.7818955525105
    399246
    4659390
    08045 - 13
    XVI-XVII
    Dolent
    Quan va ser estudiada l'estructura, l'any 2004, es va poder veure que estava ja bastant enrunada. Actualment, es troba completament coberta de bardissa i no es pot veure l'estructura. És possible que s'hagi degradat més amb el pas del temps. La resclosa ha desaparegut del tot.
    08044A010000220001DB
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

És un petit edifici que consta d'obrador i cacau. La planta és regular, de 4,25 m x 4,80 m, amb porta al costat sud. Els murs tenen entre 65 i 50 cm de gruix i estan fets de carreus i pedres desbastades de mides diferents. La majoria de les pedres són de pedra sorrenca i estan unides amb morter de calç. La bassa es troba al costat, i té una mida de 16,5 m x 4,8 m aproximadament. Actualment, es troba tapada pel sediment. Tant el molí com la bassa es troben coberts de bardissa i no són visibles.

No es coneix la història d'aquest molí. Existeix un document de 1578 que parla d'un Molí de Barons, però aquesta és l'única menció existent d'aquest suposat molí (Galera, 2020). El problema és que el molí del qual es parla en aquest document pot ser assimilat al Molinot. És possible que aquest molí fos un annex del Molinot, ja que es troben molt pròxims l'un de l'altre i que quan els moliners buidessin la bassa del Molinot omplissin la d'aquest molí per fer-los treballar als dos.

Pel que fa a l'estructura no sembla que hi hagi diferents fases constructives. Tot l'aparell és unitari, possiblement dels segles XVI-XVII.

GALERA, Andreu (2020) "Noticia documental sobre la dous de la Coma de Farners (Capolat) (1411)" L'Erol, núm. 144, pp 51-58.