El Farigoler
L'Esquirol

Cantonigròs
    Pel camí que surt a mà esquerra del pk 22 de la carretera C-153.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M15. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta quadrada, que consta de planta baixa i una planta pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    El portal, que es troba desplaçat respecte la línia del carener, és rectangular de pedra treballada, amb la llinda escripturada i datada amb l'any "1753". Les finestres són de disposició simètrica, majoritàriament de pedra treballada. La resta de façanes són pràcticament cegues.
    Les mides aproximades de l'edifici són 8 m de llargada per 8 m d'amplada. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, d'obra vista.
    La masia presenta diversos cossos annexos al voltant de totes les façanes, a excepció de la principal.

La referència documental més antiga de la masia és del segle XII.
    Consta en el "Nomenclator de la Provincia de Barcelona. Partido Judicial de Vich" de l'any 1860 com casa de pagès.

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2ª ed.). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 242.