El Collet
Sant Jaume de Frontanyà

Collet de Sant Jaume, a 100 metres al NO de Cal Cintet.
    Emplaçament
    Accés per la carretera de Sant Jaume a la Pobla de Lillet, un cop passat el trencant del camí de les Planes i just abans d'arribar al Collet de Sant Jaume.
    1132

42.19547
    2.03092
    419989
    4671934
    08216 - 26
    s.XVIII
    1706
    Edifici ruïnós, amb restes dels fonaments.
    Lluïsa Vilalta Pérez

Actualment no queden gairebé restes de l'edifici original del Collet, excepte per alguns arbres fruiters. Sembla que la casa va ser colgada durant els treballs d'asfaltat a la carretera de Sant Jaume de Frontanyà a la Pobla de Lillet i ara tant sols es poden veure algunes restes dels fonaments. Tot apunta que hauria estat un edifici rectangular de planta baixa i pis, amb coberta a doble vessant.

Es coneix també com el Collet Roig.

La casa el Collet Roig formava part de l'heredat del Prat, tal i com es documenta des del s.XVIII. Sembla que va ser construïda el 1706-1707 i era habitada per la família de Francisco Tubau, per la que pagaven 1 lliura i quatre gallines que es pagaven per Sant Miquel de setembre, per la casa i sis quadrants de terra  (RUMBO 2021).

Els pactes, “ad bene meliorandum”, signats amb Francisco Tubau i que en aquell moment (1755) havia d’observar el seu descendent Pere Serra, eren els següents (RUMBO 2021: 50-51):

- Que pogués prendre pedra, terra i fusta de qualsevol part del terme de l’heretat del Prat per fabricar i conservar la casa, no derruint cap paret de marge ni tallant cap arbre fructífer ni fent malbé l’herba mentre aquesta estigués en nedo.

- Que del terme esmentat pogués prendre tota la llenya que necessités per cuinar, per al seu ús i servei ordinari de la casa sense disposar de cap arbre fructífer.

- Que només una vegada pogués prendre llenya per assegurar el pati.

- Que pogués fer pasturar sempre pel terme esmentat una bèstia de bast, que no fos euga, amb els seus descendents, passant sempre darrera del bestiar de llana del masover del Prat, i no podent anar on l’herba estigués en nedo ni a la Devesa dels Bous, estigués l’herba en nedo o no. Els descendents només hi podrien estar mentre mamessin.

Durant més de 150 anys, va ser habitada per la família Tubau-Serra, qui acabà comprant la propietat, la que posteriorment va ser recomprada el 1889 per Joan Clotet i Capdevila. El Collet Roig sembla que va ser deshabitada definitivament el 1945.

AFEVSBLL, (1755) Llibreta de las afrontacions de las Heretats y Terras posseeix Vilar de St. Boy, copiades dels Actes dins el Compendi de tots los Actes dels Masos y Casas; Censals, Testaments, Inventaris, Capítols, Àpocas, Fundacions y altres  Documens del Mas Vilar de San Boy de Llussanès, sense data, pàg. 27-28.

RUMBO, A. (2021): El Prat de Sant Jaume de Frontanyà i les seves masoveries, prop de cinc segles d'història.

AHCB (1889) Manuals notarials, Manuals de Camil Font, Manual de 1889, escriptura n. 56, compra-venda del Collet, pàg. 193-197.