El Collell
Malla

Camí del Collell
    Des del camí ral, després de Torrellebreta seguir a l'esquerra

P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El Collell és una masia del segle XVIII, de planta basilical i tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada, amb la llinda inscrita: "AL 1791 AVE PURISSIMA SENS PECAT CONSEBIDA" i una orla intercalada. La resta d'obertures de la construcció són d'arc pla de pedra carejada i es disposen de forma aleatòria. A l'extrem de ponent de la façana principal hi havia adossat un cos amb galeries, avui desaparegut, al qual s'accedia a través d'un finestral amb la llinda inscrita: "JAUMA COSTA PAGES". Actualment té sortida a un balcó de baranes forjades. El parament dels murs és de tàpia revestits amb morter i els angles cantoners amb carreus escairats vistos. Al voltant de la casa hi ha diversos coberts annexes, entre els quals hi ha els que conformaven la lliça desapareguda. A poca distància de la façana hi ha l'antiga cisterna, amb l'obertura inscrita amb l'any "1782". A l'interior, destaquen les obertures de pedra carejada; la que dóna accés a la sala té la inscripció: "MAS COLLELL DEL BOSCH" amb una creu de malta i l'anagrama de Crist intercalat.

La primera referència documental del mas Collell es remunta a l'any 1195, quan pertanyia a Geral de Collell. Des de l'època medieval, és d'un dels masos que integren la Quadra de Torrellebreta o Miramberc. És probable que durant el segle XV quedés deshabitat, ja que des d'aleshores no se'n tenen notícies. L'edifici actual va ser construït el segle XVIII. La família Mir hi van entrar com a masovers al segle XIX, quan pertanyia a la família de Can Menut de Tona. La casa va passar a la senyora Dolors Vilar de Tona, qui finalment la va vendre als masovers a mitjans del segle XX.

PLADEVALL, A. (2001). Seva: poble de la Plana de Vic, portal del Montseny. Barcelona: Parnass Ediciones.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.