El Castellot de la Barquera
Olèrdola

En estat ruïnós.
    National Monument Record
    Defensa
    Tríade scp
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Restes d'una fortificació situades dalt d'un monticle conegut com la Serra del Castellot. Es troba totalment arruïnat, en resten només alguns fragments de mur molt deteriorats. El promontori sobre el que es troba assentat va quedar arrasat fa uns anys per un incendi forestal. Per les restes conservades, es reconeix la planta rectangular de la construcció. Al costat de ponent hi havia una torre de planta circular, de la qual avui dia no es veu res. Per les seves característiques podria tractar-se d'una fortificació dels segles XI o XII.

Aquesta fortalesa podria correspondre a la torre que s'aixecava dins l'antiga quadra de Fontallada. La torre és documentada l'any 1001, quan Lunes i la seva esposa permutaren amb el monestir de Sant Cugat del Vallès un alou situat al lloc anomenat Fontallada, en el qual hi havia una torre, per unes torres properes a Santa Digna. La quadra de Fontallada va pertànyer a Santes Creus, segurament des del segle XII.

AA.VV.(1992). Catalunya romànica. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana. Vol.XIX. El Penedès. L'Anoia. CATALÀ ROCA, P. (1971). Els castells catalans. Rafael Dalmau. Barcelona. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.