El Casot
Rupit i Pruit

Pla de Montdois - Rupit
    A l'inici del pla de Montdois, pel camí de la carena de l'Aulet

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i reformada de planta rectangular, formada per dos cossos adossats i assentada damunt del desnivell del terreny. Ambdós volums, disposats a diferent nivell, presenten les cobertes de teula àrab de dues vessants, amb els careners paral·lels a la façana principal i els ràfecs de llates i mènsules de fusta. Estan distribuïts en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a ponent. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes de fusta. La part més destacable de la construcció està situada a la banda de tramuntana. Es tracta d'una gran galeria situada al pis superior i oberta a dos vents, coberta amb un sostre embigat de fusta i delimitada amb una barana de fusta també. La construcció està bastida amb pedra sense treballar lligada amb morter i disposada de forma regular, amb les cantonades embellides amb pedra de desbastada de majors dimensions. El volum principal deixa l'aparell de l'obra vist, mentre que el secundari presenta un revestiment arrebossat i pintat de color groc.

Davant de la façana principal hi ha un volum auxiliar de planta rectangular, amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un sol nivell. Es tracta d'un porxo obert a dos vents, sostingut amb pilars de pedra i cobert amb un sostre embigat. Al seu costat, adossat a ponent, hi ha un petit cos per guardar-hi la llenya. Aquesta construcció està bastida amb el mateix tipus de pedra que el volum principal.

A mitjans dels anys 80 del segle XX, la galeria del pis superior estava tapiada i comptava amb unes escales d'accés directes des de l'exterior.

Al costat del camí d'accés a la masia hi ha una bassa natural i un pedró bastit amb pedra amb la imatge de la Mare de Déu amb el Nen.