El Cant de l'Àngel
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El Cant de l’Àngel és un dels actes principals de la Setmana Santa.
És un acte litúrgic que escenifica el moment de l’anunci de la resurrecció de Crist a la Verge Maria. El protagonitza un infant del poble, que des d’un entarimat situat a la plaça de l’Ajuntament canta el Regina Coeli, acompanyat únicament per un piano.
Va vestit amb una túnica llarga i a la mà hi porta una palma.
Història
El Cant de l’Àngel és una tradició que s’ha mantingut en poques localitats catalanes, essent el de Calella l’únic de la comarca que es manté. L’origen de la tradició és situada en la processó que es feia fins a mitjans del segle XX en què a la plaça es representava el moment en què l’àngel li feia saber a la Mare de Déu la resurrecció de Crist.
La primera notícia de la seva representació a Calella és de l’any 1894, quan va fer d’àngel Bonaventura Nicolau i Turró (ANGLADA, 2006:105). Originalment l’Àngel vestia amb una túnica blanca, i no va ser fins a la dècada de 1920 que s’hi es va complementar el vestit amb unes ales. Era també tradicional que després del cant l’Àngel anés a fer diverses visites; a l’Ajuntament, l’Obra i les Monges li donaven carn, i a les cases objectes o diners.
Des de l’any 1966 s’encarregava d’escollir el cantant la pianista Rosa Maria Brunet, qui va tenir un paper clau en la continuïtat i la valorització d’aquesta tradició.
Bibliografia
ANDREU, J. (1985). Calella típica II: pàgines viscudes calellenques. Calella: Ajuntament de Calella.
ANGLADA, A.M. (2016). “M. Rosa Brunet i Anglada (1928). Mig segle liderant el mestratge del Cant de l’àngel de Calella”. Dones amb història: Trobada d’Entitats de Recerca Oral i Comarcal del Maresme. Mataró: Arxiu Comarcal del Maresme.