Edifici sobre el Rocal
Montesquiu

A l’extrem sud-est del municipi, al capdamunt del Rocal.
    Emplaçament
    A la banda esquerra del riu, damunt del turó que hi ha a l’altra banda del pont que porta al castell. Per sota hi ha el túnel del Rocal, per on passa el ferrocarril.

42.109410459262
    2.2120617249076
    434856
    4662224
    08131 - 113
    Les restes estan parcialment ensorrades.
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona.
    Sara Simon Vilardaga

Les restes d’aquesta construcció es localitzen sobre el turó del Rocal, sota el qual hi ha el túnel del ferrocarril. Queden situades just sobre el riu Ter, aproximadament a l’alçada del final de la resclosa i l’inici del  canal de la Fàbrica de Cal Trinxet.

Les restes conservades corresponen a diferents murs que defineixen una construcció que dibuixa un espai de planta rectangular. Els murs són de pedres de tall irregular lligades amb morter i carreus més ben tallats en algunes cantoneres. En algun punt també s’hi observen alguns maons ceràmics combinats amb la pedra. S’observen algunes cantoneres i també el que sembla una obertura, probablement una porta d’accés.

A l’extrem de l’estructura tocant al penya-segat s’hi conserven alguns elements metàl·lics, sobretot biguetes ancorades en una estructura, una base feta de pedra i maó massís, i també subjectades al mateix espadat. En el cingle s’hi poden veure algunes altres peces metàl·liques clavades.

A tocar mateix d’aquestes restes hi ha una torre metàl·lica de la llum.

La ubicació de les restes conservades és en una zona de difícil accés que en dificulta una visió general. Tampoc es coneixen notícies que aportin referències específiques sobre el seu ús i funcionalitat. Les imatges antigues conservades que s’han consultat no permeten concretar de quin tipus de construcció pot tractar-se.

Les imatges han estat facilitades per l'Ajuntament de Montesquiu.

Segons informacions orals recollides i proporcionades per l'Ajuntament de Montesquiu, sembla que aquesta estructura servia per recollir aigua del riu Ter, fent-la pujar pel Rocal per a poder-la apropar als trens de vapor de l’estació de Sant Quirze. Les màquines de vapor necessitaven carregar aigua per al seu correcte funcionament.