Edifici al carrer del Forn, 17
Caldes de Montbui

Carrer del Forn, núm. 17

XIII-XX
    BCIL (PGOU,1992)
    Laura Bosch Martínez

Edifici de nova construcció, de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta inclinada a tres vessants i construïda de teula àrab. L'edifici fa xamfrà amb el carrer de Madella, presentant tres panys de façana. La façana que fa xamfrà amb el carrer de Madella és la més important pels elements arquitectònics que s'hi observen, una portalada amb un arc de mig punt amb dovelles i brancals de pedra, destacant la clau de volta on hi ha un relleu que representa a dos personatges somrients, que aguanten un escut i per sota una inscripció que no ha estat possible transcriure.
    Hi ha un clar ordre en la disposició i en el tipus d'obertures, tant en sentit vertical com horitzontal de les tres façanes. Les obertures de la planta baixa són molt grans, ja que es tracta dels aparadors de la botiga; les altres obertures segueixen un mateix estil amb balconeres porticades sense voladís i barana de ferro forjat. A la planta baixa i a la balconera que es troba per damunt de l'entrada principal s'ha utilitzat la columna de ferro com element arquitectònic decoratiu. La façana està arrebossada i queda rematada per un ràfec en forma de cornisa.

La reforma d'aquesta casa consistí en l'enderroc de tres cases força petites, conegudes amb el nom de "la casa de gel de Can Carmelito", "la casa de queviures Casa Tiot" i "la casa de la Maria del Centro". Quan van enderrocar aquestes cases, aparegueren els elements arquitectònics que actualment es poden observar a la façana de l'edifici del Forn, núm. 17.
    Segons Moreu-Rey (1962), el carrer del Forn és un dels carrers més tradicionals del poble, No ha canviat mai de nom al llarg dels segles. Aquest carrer apareix documentat al segle XIII, i es creu que el nom vindria d'un forn comunal utilitzat pels jueus. El carrer és segurament d'origen i traçat medieval, i aquest uneix la plaça de la Font del Lleó amb la de l'església. L'arquitectura predominant de les cases d'aquest carrer és de cases construïdes entre mitgeres, de planta rectangular, amb una planta baixa i dos pisos, i coberta de teula àrab a dues vessants,moltes d'elles remodelades durant els segles XIX i XX però que conserven certs elements arquitectònics originals com són els finestrals gòtics, portals adovellats i arcades de pedra a l'interior d'elles.