Dita de Sant Hipòlit
Sant Hipòlit de Voltregà

Tradició oral

"Sant Hipòlit, sac i ganxo".

Aquesta dita es fonamenta en un malnom donat als habitants de Sant Hipòlit, la procedència del qual no està documentada. Pel que sembla fa referència al temps de la postguerra, un període cruent de la nostra història en el qual la gent passava gana i misèria, fet que els empenyia al robatori dels camps i les collites per tal de poder sobreviure. Duïen un sac per portar els aliments que recollien. Alhora, quan els homes anaven a buscar llenya al bosc, portaven un ganxo que els permetia abastar les branques més seques que encara no s'havien despenjat dels arbres. Segons sembla, la conjunció d'aquests dos fets fou l'orígen del renom, que d'altres pobles de la contrada utilitzaven amb un to despectiu envers els santhipolitencs.

ANGLADA, Jaume-1987 (1988). "Pregó de Festa Major. Dones i homes Santipolencs". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Nº 5, octubre 1988, p. 4.
    "Sac i ganxo". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Nº 1, abril 1988, p. 18.