Dita de Cubelles, Vilanova, Sitges i Ribes
Sant Pere de Ribes

Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Sant Pere de Ribes

Tradició oral
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

A les poblacions de la comarca del Garraf de Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Sant Pere de Ribes és popular la següent dita:
    "A Cubelles les mes belles
    A Vilanova no tant
    a Sitges les mes boniques
    y a Ribes la flor del Camp".

L'Obra del Cançoner Popular de Catalunya és una institució que es va crear l'any 1922 amb l'objectiu de recollir de forma exhaustiva la música popular catalana. L'entitat es va crear gràcies a una donació de Concepció Rabell i fou el seu marmessor Rafel Patxot, qui feu complir la seva voluntat. Autors com Marià Aguiló, Antoni Noguera o Cosme Bauzà van recollir un gran nombre de cançons, arribant a més de 40000 documents l'any 1936. Malauradament, la guerra va suposar que es deixessin de recollir cançons i s'aturés la seva edició. En l'actualitat, l'arxiu de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya és propietat de l'Abadia de Montserrat i es pot consultar en microfilm al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i a la Biblioteca de Catalunya.

Arxiu de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, consultat al CPCPTC i propietat de l'Abadia de Montserrat/ Sèrie A, Núm. Carpeta 9, pàgina XXXIII.
    MASSOT, J. (1994). Inventari de l'arxiu de l'Obra del Cançoner Popular. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.