Devesa de la Serra
Santa Maria de Merlès

A 1450 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 17'000.

Xarxa natura 2000
    Àrea especial de conservació
    PEIN. MER 82. Riera de Merlès.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Devesa de la Serra està situada a banda i banda de la masia de la Serra de Degollats, en la carena que separa la vall de Merlès de l'altiplà on es troba el poble de Prats de Lluçanès. Es tracta d'un bosc d'alzines (Quercus ilex) que s'estén de sud-oest a nord-est just pel nord de la masia de la Serra seguint el pla elevat que forma la carena des del pou de la Serra fins uns centenars de metres al nord-est seguint l'anomenat serrat dels Morts. Les alzines queden repartides de manera heterogènia per tota l'esplanada, deixant grans clarianes en diversos punts i un sotabosc molt net, sense pràcticament vegetació. La majoria són de mida mitjana i les que estan més o menys isolades tenen la capçada arrodonida. Hi ha diversos exemplars grans que superen els 2 metres de perímetre de tronc a 1 metre d'alçada i un en concret que arriba als 2,81 m. També són destacables les alzines que hi ha al límit sud-est de l'esplanada, acabada en un cingle rocós dividit en grans blocs de pedra entre els que viuen diverses d'aquestes alzines.