Dansa d'en Bonet
Santa Susanna

Música i dansa
    Es va perdre a finals del segle XIX o principis del XX i actulment ja ningú la recorda.
    Sense accés
    Marc Bosch de Doria

Dansa de carrer que es ballava a les poblacions de Pineda de Mar (coneguda com a Dansa de Pineda), Malgrat, Palafolls i Santa Susanna. Actualment no es practica però en tenim coneixement gràcies al recull de cançons i balls publicat per la folklorista Sara Llorens de Serra al llibre Cançoner de Pineda (1931). Llorens en transcriu la lletra i la tonada però desconeix com es devia ballar originàriament. Diu: "[...] avui, quan es fa, que no és pas cada any, queda reduïda a una passejada que fan les noies acompanyades del jove que cada una d'elles s'ha triat per parella." A Santa Susanna es coneixia com la Dansa d'en Bonet, segons la gent gran que va entrevistar Llorens. "En Bonet, propietari d'una masia de Santa Susanna, era cada any, per allà als volts del 1870, el capdavanter d'aquest ball al seu poblet. I fos perquè ell i l'acompanyanta li donessin un esplendor desacostumat, o perquè en aquella època ja no es fes a Pineda i a Malgrat, la fama de la seva dansa dura encara entre els vells d'ambdós pobles". En Bonet també devia destacar per la indumentària perquè hom recorda que vestia "calces curtes de vellut, blau o de color d'oli, guarnides amb cascavells d'argent, i amb gec curt amb botons també d'argent. De les butxaques n'hi sortien mocadors de seda de colors".

Sara Llorens de Serra documenta aquesta dansa l'any 1931, però apunta que ja no es ballava i alguns vells de Santa Susanna en tenen un lleuger record.

LLORENS, S. (1992). El cançoner de Pineda. Ajuntament de Pineda de Mar (Facsímil de l'edició de 1931
    PUJOL, F., AMADES, J. (1936). Diccionari de la Dansa,dels Entremesos i Dels Instruments de Musica i Sonadors. Vol. 1 Dansa. Col. Cançoner Popular de Catalunya, vol. I. Fundació Concepció Rabell i Cibils, Vda. Romaguera. Barcelona