Custòdia de Santa Eulàlia
Gironella

Església de Santa Eulàlia, Plaça de l'església, 1. 08680 Gironella

Barroc
    Bisbat de Solsona. Plaça Palau, 1. Solsona
    Sara Simon Vilardaga

Treballada en plata i daurada en algunes de les seves parts. La custòdia de Gironella adopta la forma de sol, al centre del qual es localitza la lúnula on s'hi col·loca l'hòstia consagrada defensada per un vidre i decorada per vuit pedres precioses de color vermell repartides simètricament al voltant de la circumferència de la lúnula. Des d'aquest centre s'escampen els raigs solars que s'obren a tot el perímetre de la circumferència decorats amb diversos angelets alats (puttis) envoltats per núvols. Aquest conjunt està sustentat per un peu que mostra la figura d'un àngel alat amb els braços oberts cap el cel. Damunt del cap hi té també el muntatge d'una joia consistent en la talla d'una pedra preciosa, en aquest cas de color transparent i de forma rectangular, envoltada per quatre petites pedres de les mateixes característiques de menor mesura, però. La peanya pròpiament dita, és a dir la base, és ovalada i presenta un treball decoratiu abarrocat amb quatre caps d'angelets alats.

La custòdia (o ostensori) de la parròquia va ser restaurada l'any 1944 segons la llegenda gravada sota el peu de la mateixa: "GIRONELLA / RESTAURADA EN 1944". Serveix per a guardar l'hòstia consagrada per presentar-la als fidels. N'hi ha de moltes formes però la més tradicional és la d'un sol, una forma fixada per la tradició a partir del segle XV. El seu origen cal situar-lo en la tradicional festa del Corpus per tal que l'hòstia consagrada sigui visible pels fidels que assisteixen a les festes religioses.