Cursa de cintes
Santa Susanna

Nucli urbà de Santa Susanna

Marc Bosch de Doria

La Cursa de Cintes és una de les activitats més emblemàtiques de la Festa Major de Santa Susanna, que té el dia central l'11 d'agost. Consisteix a despenjar les cintes d'un cordill, amb un punxó, tot pedelant des de dalt de la bicicleta. Abans es penjaven les cintes enrotllades en un filferro, que es lligava des d'un arbre de la plaça de Catalunya fins a la casa del Cantó (actual casal d'avis) o bé al carrer de Sant Ramon. Hi havia dues categories, petits i grans, i les dones no hi participaven. Se sortia de la plaça de Catalunya i s'anava fent voltes per les eixides i el carrer de Sant Ramon fins que no quedaven cintes penjades. Guanyava el participant que havia despenjat més cintes. Segons relata Isidre Monfulleda és una "cursa divertida i tranquil·la, sense presses, no és per veure qui arriba primer".

Fotos cedides per Núria Basart i l'associació Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM).

Aquesta festa té el seu origen l'any 1940, tot just passada la Guerra Civil. En aquella època cinc joves del poble, Pere Basart, Antoni Pi, Jaume Martori, Josep Gili i Josep Puig, van decidir animar la Festa Major i varen constituir la Comissió de Festes, que es va mantenir fins la dècada de 1970. A part dels actes propis de la festa, van decidir organitzar la cursa de cintes, que ha esdevingut un dels actes més populars. Els primers premis que es donaven era una ampolla de Cava i d'altres més petits com ampolles de licors..., regals que oferien comerços i establiments turístics del moment.
    L'any 2007 es va fer un homenatge als impulsors de la cursa amb una lligada popular de cintes, una exposició de fotografies i el lliurament d'una placa commemorativa als membres de l'antiga comissió de festes.

MERCADER, A., MASSÓ, L. (2005). Passejant per Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.
    MONFULLEDA, I. (2007). "Santa Susanna. Cursa de Cintes" dins El Maresme fa festa. Biblioteques Municipals del Maresme: Mataró.
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Homenatge a la 65a cursa de cintes festa major". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 1. Santa Susanna, p.2
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Visca la Festa Major". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 2. Santa Susanna, p.1
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Recordant la Festa Major". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 2. Santa Susanna, p.4