Creu dels Escarbats

C/ Tarragona
    Carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell, Sitges 08870

Ajuntament de Sitges, Pl Ajuntament s/n, Sitges 08870
    Laia Massansalvador Soler

La Creu està situada a la banda mar, a la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell, just a l'entrada de Sitges, en la cruïlla que porta al cementiri. Està feta de ferro forjat i presenta un basament de pedra del país.

La Creu fou costejada pels pagesos sitgetans i fou erigida el 8 de març del 1942. La Creu dels Escarbats té diversos antecedents; des del 8 de Desembre del 1929 havia estat situada a "Les Forques", però en aquesta zona fou profanada el Juliol de 1936. Anteriorment, una antiga creu anomenada Creu de Sant Gregori o Creu dels Escarbats existí fins que fou destruïda durant la revolució del Setembre de l'any 1868. L'origen de la creu i del seu nom ve relacionat amb una plaga d'escarbats que destruir les vinyes del sector d'Aiguadolç; en aquell moment un sitgetà anomenat Ventura de l'Era, va erigir una Creu i va regalar una imatge de Sant Gregori, per pregar perquè la plaga no fes més mal. Cal destacar que les successives creus dels escarbats han estat fetes amb ferro forjat i amb basament de pedra.

VILÀ SOLER, J. (1998). "Diversòrum sitgetà entrellat de costums, fets i dites populars". Quaderns de Sitges. Ajuntament de Sitges.