Creu del pont de la Parra
L'Esquirol

La Parra (l'Esquirol)
    A mà esquerra del pk 18 de la carretera C-153, passat el pont sobre la riera de la Parra.

Virgínia Cepero González

Es tracta d'un monument en homenatge als dinou torellonencs assassinats en aquest indret, el 4 de setembre de 1936, durant la Guerra Civil Espanyola.
    És de pedra treballada, format per una base de forma rectangular, que culmina en forma piramidal, sobre la que hi ha una creu.
    El centre de la base presenta la següent inscripció: "En memoria de los 19 vecinos de Torelló caídos por Diós y España vilmente asesinados en la noche del 4 de septiembre del 1936 cuyos restos reposan en el cementerio de San Martín Sescorts. Caminante medita y ora".

En el cementiri parroquial de Sant Martí Sescorts hi ha un panteó on es troben sepultats els dinou torellonencs assassinats.

Aquest fet tràgic va tenir molt ressò a tots els municipis de l'entorn. Les víctimes eren de Torelló, amb una significació social i política destacada, i simpatitzants del bàndol franquista. El Comitè Antifeixista local va ser inculpat dels assassinats.

CROSAS CASADESÚS, J. (2000) Memòria de la guerra: L'Esquirol, Osona: 1931-1940. Tarragona: El Mèdol, p. 80-84.
    VINYETA i LEYES, R. (1956) Les Gorgues: Collsacabra occidental. Guia monogràfica. Barcelona: Publicacions de la Fundació Massot Palmés, p. 65-66.