Creu de Terme. Creu de Cervera
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Carrer Major, 10 (Ajuntament)
  Emplaçament
  Dins l'Ajuntament. Anteriorment a la Plaça del Castell
  482

  Coordenades:

  41.77607
  1.43758
  370150
  4626094
  Número de fitxa
  08060 - 10
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Gòtic
  Modern
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Regular
  Es conserva bé la socalada, el braç i el nus o magolla.
  Protecció
  Legal
  Precatàleg de patrimoni. Normes Subsidiàries (2000)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí IPA-30650
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Castellfollit de Riubregós
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Creu d'estil gòtic florejat, de tipologia llatina, amb els braços amb expansions tetralobulades i acabats amb perfil triangular, configurat pels elements decoratius vegetals. Una fronda de motius vegetals resseguia el perfil de la creu. Al centre de la creuera de l'anvers hi ha el Crist crucificat. Té una magolla octogonal amb les cares separades per pilarets i pinacles, elements que simulen formes pròpies de l'arquitectura gòtica. A ambdues cares s'hi observen relleus representant figuretes sota dosserets, probablement de sants i evangelistes, i emblemes heràldics. Al peu de la creu s'hi representen uns cards, emblema de la casa dels Cardona, que havien estat senyors de la vila.

  La descripció de la peça està feta en base a la reconstruccio en dibuix publicat a la monografia escrita per Joan Farell, que pren per patró dos fragments de la verdadera creu.

  Antigament estava ubicada a la bifurcació del camí de Cervera cap a Rubions i la Font del Coure. Després es va traslladar a la Plaça del Castell, on encara hi ha la solcada i el braç que la sustentaven. Actualment, però, el cos de la creu es troba dipositada a l'Ajuntament de Castellfollit.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.
  http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HT…