Creu de terme
Abrera

  Baix Llobregat
  Plaça de la Creu - 08630 Abrera.
  Emplaçament
  Al final del carrer Major, en sentit Barcelona, en ple nucli antic d'Abrera.

  Coordenades:

  41.51478
  1.90252
  408421
  4596486
  Número de fitxa
  08001 - 7
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Gòtic
  Modern
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Restaurada l'any 1954.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Religiós i/o funerari
  BCIN, Decret del 14/3/1963 n. 571/63, B.O. 30
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA 18071
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Abrera. Pl. Constitució, 1. Abrera
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL - Natàlia Salazar

  Creu de pedra que s'alça sobre una base circular de pedra granítica amb tres graons. La columna, octogonal, aguanta una creu que té als extrems dels braços noves creus. En un costat té una imatge de Jesucrist crucificat i a l'altre una representació de la Mare de Déu. A sota, a mode de capitell, es troben les figures de Sant Antoni Abat, Sant Jordi i Sant Llorenç, així com un escut format per una flor de lis i dos ocells. A la base de la creu hi ha una inscripció que assenyala que va ser feta per en Roc Saller.

  Al capbreu de Santjoan i Amat de Palou, de l'any 1630, ja es fa esment a una creu de fusta que hi havia a Abrera, al camí ral de Montserrat, al punt on afrontava amb les terres el Camp de la Font o d'en Bassa. Aquest terreny es correspon al lloc on avui dia està el carrer de la Font, molt a prop de la creu de terme. Més tard, l'any 1890, Josep Reig i Vilardell descriu ja la creu de terme de pedra, la qual, afirma, fou traslladada des de prop de l'Hostal del Pi. El 1936 va ser trencada i es va restaurar l'any 1954.

  "Creu de terme d'Abrera", Baix Llobregat: Abrera. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. VIVES, Miquel (en fase d'elaboració): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.