Creu de Sant Benet de Bages
Sant Fruitós de Bages

Entorn del riu Llobregat. Monestir de Sant Benet de Bages (08272 Sant Benet de Bages)
    Interior del conjunt monàstic de Sant Benet de Bages

Bo
    Caldrà veure com s'integra aquest element amb el nou projecte d'usos del monestir de Sant Benet de Bages.
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BCIN. Decret 571 de 14 de març de 1963
    Fundació Caixa de Manresa. Pl. de l'Om, 1 (08240 Manresa)
    Raquel Valdenebro Manrique

Creu de terme ubicada al mig de pati central del conjunt monàstic de Sant Benet de Bages. Es tracta d'una creu metàl·lica assentada sobre un basament de pedra. Es tracta d'un basament circular de 190 cm de diàmetre i 30 cm d'alçada formada per un conjunt de 9 grans blocs de pedra adaptats al bassament. Sobre aquest bassament s'assenta la base de la creu. Es tracta d'una pedra monolítica de 30 cm d'alçada i 64 cm de diàmetre. Per la seva forma ben bé podria tractar-se d'una antiga mola de molí. Sobre aquesta base recau la creu de ferro, formada per quatre braços. L'alçada del braç vertical és de 3,04 m, i la del braç horitzontal de 1 m. La intersecció dels dos braços es troba decorada als quatre angles que conforma la creu amb un seguit de quatre elements giravoltats per angle, que fa l'efecte d'una ornamentació de tipus vegetal.

Malgrat que no s'ha pogut aportar referències documentals, es té notícia de que aquesta creu fou aportada pels propietaris del monestir de Sant Benet de Bages -família Rocamora- d'un indret desconegut, i plantada al mig del pati del monestir de Sant Benet com a un objecte amb finalitats ornamentals.