Creu de Salitons
Casserres

XXI
    Ajuntament de Casserres. c/ Escodines, 14. 08693 Casserres
    Jordi Montlló Bolart

Creu de terme situada en una cruïlla de camins, refeta com a record de la creu de 1775. Està fonamentada damunt una llosa i consta d'una base de secció circular (80 cm de diàmetre i 60 cm d'alçada). Aquest basament serveix per sustentar el pilar de secció quadrada amb els escaires bisellats. Damunt el pilar s'hi troba la creu de ferro.
    En els costats del pilar es pot llegir: Salitons / 2002/ 1775
    A la llosa de pedra sorrenca sobre la qual hi ha la creu, s'hi observen les marques de termenat: tres forats rebaixats formant un triangle i una fletxa o indicació en direcció nord-est.

L'any 1936 es van destruir totes les creus del terme de Casserres.

La creu original es va fer l'any 1775 i segons Mn. Camps feia tres metres d'alçada, estava feta de pedra i rematada amb una creu de ferro."El dia de Sant Marc els de Puig-reig pujaven a Sant Marçal en processó, cantant en aquesta capella la missa de lledànies. Molts es quedaven a passar el dia per esplai, i a la tarda feien aplec al Pla de Salitons amb concurrència dels carressencs, menjant la típica truita amb mel a la Barraca del Lladó" (p.9)

CAMPS, Ramon (pvre). Apunts o notes d'història de la vila de Casserres. Manuscrit inèdit conservat a l'arxiu parroquial de Casserres.