Creu de Poltera
Veciana

al nord de Segur, a la cruïlla que porta a Cal daniel, cal Malloat i Mas Vidal

Algunes pedres del podi han saltat i en perilla la seva conservació.
    Ajuntament de Veciana (Pl. de Ramon Servitje - 08289- Veciana).
    Jordi Montlló Bolart

Creu situada a la sortida del nucli de Segur, en direcció nord, en una cruïlla de camins que porta a les masies de Cal Daniel, Mas Vidal, Cal Mallat.
    Creu llatina de braços rectes amb els extrems carrats. Presenta les superfícies llises amb reforç als extrems per remarcar-los. S'aixeca damunt un pilar hexagonal col·locat damunt un basament de pedra, de secció quadrada. Tot el conjunt està situat damunt un podi de tres graons fets de carreus més o menys regulars.

Ha sofert alguns atacs vandàlics que han obligat a collar-la.

Originàriament aquesta creu de terme estava ubicada al davant d'una casa just a l'entrada de l'actual plaça. En tenim constància per una fotografia que va fer l'any 1915 en Josep Salvany i Blanch. La placa de vidre estereoscòpica de 6 x 13 cm es conserva a la Biblioteca de Catalunya. Tenia un podi de quatre fileres, amb una columna de més de dos metres d'alçada al capdamunt de la qual hi havia una creu de ferro de perfil pla. Durant la guerra civil espanyola es va enderrocar la vella. En acabar la guerra es va refer i es va canviar la seva ubicació per l'actual. Fa pocs anys, furtius, pensant-se que era una creu centenària van intentar arrencar-la però en veure que era de formigó la van deixar al terra.

GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni cultural immoble. Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.
    GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya: l'Anoia.. Barcelona, pàgs. 231-237.
    SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.