Creu de la Muntanya de la Creu
Moià

Al nord-oest de la vila, Muntanya de la Creu.
    Damunt de la muntanya anomenada la Costa de la Creu.

Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Creu de ferro d'uns 2,5 m aproximadament, recolzada sobre una base de carreus de gres local en bastant bones condicions. La creu està treballada per les dues cares. A la banda de llevant hi té la imatge d'un sagrat cor sota la paraula "reinaré" i envoltat d'una corona d'espines.
    A la banda de ponent hi ha el monograma "MA" sobreposat en un sol i una inscripció directa en la pedra que diu: "construïda en 1900 i reconstruïda en 1939", a la banda de la base. Al lateral nord a la base de carreus hi ha una inscripció : "MP 1950". Les unions de les decoracions estan realitzades de forma mecànica amb unions de cargols i femelles.
    La secció del ferro és IPN. La Creu està situada en un lloc privilegiat de Moià, al quedar a força alçada es pot divisar tot el poble, també Castellterçol, el Montseny i fins i tot Montserrat si el dia és clar. De fet, és anomenat com el Mirador de la Creu.

Va ser construïda l'any 1900 a iniciativa del rector Joan Costa per commemorar el canvi de segle. Inicialment era de fusta, però elmateix any un llamp la va destruir. La creu de ferro actual fou construïda el matix 1900 pel manyà Grau de Moià (va costar 450 pessetes).
    L'any 1936 es va desmuntar i el travesser va quedar al terra. Es va reconstruir el 1939.
    Abans la muntanya s'anomenava Costa de la Bada. Actualment s'anomena Costa de la Creu o Muntanya de la Creu.