Creu de Collsantpere
Sant Salvador de Guardiola

Carretera de can Maçana (BP-1101), km. 10,5

Pintades que embruten la làpida.
    Jordi Piñero Subirana

Creu dedicada a la memòria dels assassinats en aquest lloc, membres de l'Ajuntament d'Artés, l'any 1936 durant la Guerra Civil. Està situada a un costat de la carretera de can Maçana, al lloc conegut com Collsantpere. Sobre la roca s'aixeca un sòcol o pedestal de pedra de forma cúbica amb una creu al damunt. A la part frontal té una làpida de pedra blanca amb la següent inscripció: "En memoria de los doce mártires vecinos de Artés cruelmente inmolados en este lugar el dia 8 Septiembre del año 1936 por la turba revolucionaria. RIP".

Informació oral facilitada per Marc Sellarès.

La nit del 7 al 8 de setembre de 1936 foren assassinats per part del bàndol republicà dotze artesencs a la carretera de can Maçana. Erens els membres de l'Ajuntament, i els seus noms són: Ramon Bou Canudas, Lorenzo Grau Camprubí, Francisco Oliveras Berdajín, Josep Pedragosa Arnaus, Ramon Puig Oliveras, Valentí Rojas Moncunill, Valentí Sallent Alegre, Marcel·lí Sallent Moré, Carlos Sebarroja Quatrecases, Eduardo Sobrevals Berenguer, Joan Soler Feixas i Joan Viñas Rius. Segons sembla, un d'ells va quedar malferit i va poder sobreviure gràcies a l'ajuda oferida pels habitants de la casa pròxima de cal Teixidor.

FERRER, Llorenç; BENET, Albert (1990). Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés, p. 346.