Cova de la Jeta
Mediona

Al nord-oest de Pereres.

Neolític
    Edats dels Metalls
    LV-XXII aC, XVIII-XII aC i II-V dC.
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot determinar si s’hi conserva estratigrafia.
    Fitxa PAP 081 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    IPA 4213. Fitxa 4175 de l'Espeleoíndex.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Cova de 15 m de desnivell i 62 m de recorregut. Per la boca inferior, plena de blocs, s'entra en un conducte alt i ample que poc a poc va ascendint entre els blocs. Un tram més estret i més baix comunica, al cap d'una trentena de metres, amb una cambra que surt a l'exterior per la seva part superior, sense deixar la tònica general de l'acumulament de grans blocs.

S’hi han recollit materials que van des del neolític antic Cardial fins l’època romana, que semblen respondre a un ús inicial com a lloc d’aixopluc i, en la seva darrera fase, com a lloc d’ofrenes rituals.

Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

El jaciment fou prospectat per aficionats a finals dels anys 1970.

BACARIA, A. Importacions i produccions locals de D.S.P. (Derivées Sigillés Paléochrétiennes) a la Catalunya litoral i Prelitoral. Tesi doctoral per la Universitat de Barcelona (en preparació).

Coll, J.M.; Molina, J.A.; Roig, J. (1995): 'El fondal de Valldellós (Mediona, Alt Penedès): Un nucli eremític-cultual en cova del s. V'. Miscel·lània Penedesenca (20): 169-183. Institut d'Estudis Penedesencs.

MESTRES, J. El Neolític Antic al Penedès. Tesi doctoral per la Universitat de Barcelona (en preparació).

ROVIRA i PORT, J.; SANMARTI, E.; GALLART ROMEU, J. Mediona i l'Alt Penedès de la Prehistòria a l'Antiguitat. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona, 1983. (Sèrie Monografies Arqueològiques; núm. 6). En premsa, original entregat en 1983.

VIRELLA i BLODA, J. "Redescobriment d'un paratge al Penedès". Vèrtex. 52, p.136.