Corral de Canudes
L'Espunyola

    Berguedà
    A la zona sud-est del municipi, de Sant Pere de l'Esgleiola
    Emplaçament
    Aprox. Km. 3,1 de la ctra. de l'Espunyola a Casserres, prop de la ctra i a uns 50m de la casa.

    Coordenades:

    42.03229
    1.78957
    399805
    4654070
    Número de fitxa
    08078 - 143
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Neolític
    Estat de conservació
    Dolent
    El jaciment es considera desaparegut.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA., núm.6438
    Accés
    Sense accés
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08077A008000310000HL
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    El sepulcre de fossa neolític del Corral de Canudes estava situada prop de la masia del mateix nom, a uns cinquanta metres de distància pel costat nord-oest. Al lloc s'estaven fent treballs d'extracció d'argiles amb una màquina excavadora. Quan el Grup de Prehistòria i Arqueologia del Museu de Berga va anar-hi va poder localitzar diversos materials que van considerar que podien pertànyer a una necròpolis de sepulcres de fossa. Hi van localitzar un sepulcre en part intacte del qual van poder realitzar una excavació, que fou dirigida per Josep Carreras. El sepulcre contenia una inhumació, tot i que amb els ossos molt malmesos, es trobava col·locat en posició encongida, el cos recolzant-se sobre el costat dret i amb el cap cap a llevant. Al costat de l'esquena del cos hi havia l'aixovar, consistent en una olla de ceràmica, un fragment de punxó d'os, un fragment d'espàtula d'os trobat dins l'olla, un fulla de sílex gris, fragments de dues plaquetes d'os amb la part terminal arrodonida (una amb senyals d'orifici de suspensió), un fragment d'ullal de porc fer, i també restes dels viàtics d'altres fosses no identificades, un burí o punta de sílex, un gratador de sílex, altres fragments d'espàtula d'os i de punxó d'os.

    En algunes publicacions el sepulcre apareix com que es troba dins el terme municipal de Montclar, ja que estava situat en un indret proper al límit dels termes entre aquest municipi i el de l'Espunyola. Les imatges escanejades són del llibre de Josep Carreras, Josep Castany i altres autors, "El Berguedà: de la Prehistòria a l'Antiguitat", de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, 1990.

    El Grup de Prehistòria i Arqueologia del Museu de Berga va fer una visita a l'indret del jaciment al 29 de juliol del 1964, que els va permetre localitzar dos fragments de punxó d'os, tres sílexs atípics, diverses peces dentàries, i diversos petits fragments de ceràmica. Arran de la troballa van creure que l'extracció d'argiles que es realitzava a l'indret estava destruint una necròpolis de sepulcres de fossa. Van poder localitzar un sepulcre parcialment malmès, que excavaren el dos d'agost del 1964. Els materials localitzats van ser dipositats al Museu de Berga, on es conserven avui dia. Josep Carreras va publicar els resultats de l'excavació a la revista d'Estudis del Berguedà número 4 (1989), en la qual també hi ha publicat l'estudi antropològic de les restes per part de Lluís Guerrero.

    SERRA VILARÓ,J. (1927): Civilització Megalítica a Catalunya. Musaeum Archaeologicum Diocesanum, Solsona.
    CASTANY,J. i altres (1990: 82-84): El Berguedà: de la Prehistòria a l'Antiguitat. Àmbit de Recerques del Berguedà, 1990.
    CARRERAS, J. (1989): "Un sepulcre de fossa neolític al Corral de Canudes", a Revista Estudis del Berguedà, núm. 4, pàgs. 9-22.
    GUERRERO, Ll. (1989): "Estudi antropològic de les fosses neolítiques del Corral de Canudes", a Revista Estudis del Berguedà, núm. 4, pàgs. 9-22.