Cooperativa La Unió
Premià de Mar

Carrer Aurora, 20; carrer Sant Pau, 13

Regular
    Necessita restauració acurada abans d'aparèixer problemes estructurals i una organització clara d'accessos, serveis comuns i coberta.
    BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
    Ministerio de Hacienda
    Jordi Montlló Bolart

Edifici entre mitgeres de planta rectangular que dóna al carrer Sant pau per la façana sud i al carrer Aurora per la façana septentrional. Consta d'una crugia simple pel carrer Sant Pau i gran escala d'accés al nivell de la planta i triple crugia pel carrer Aurora en la planta baixa i encavallada a la planta pis. Coberta plana practicable al carrer Sant Pau i de dues aigües al carrer Aurora. La façana nord té una composició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat definits a la planta baixa per una entrada centrada i dues finestres laterals; i a la planta pis per un gran balcó corregut amb curvatura central i tres obertures d'arc de mig punt amb motllura perimetral plana. El pla de façana sobrepassa la coberta i està coronat amb quatre elements ornamentals. La façana sud està definida a la planta baixa per dues portes amb llinda, la d'accés central més gran; una petita finestra amb llinda al costat dret de la façana al nivell d'un primer pis; i un balcó amb barana de ferro i obertura amb llinda a la planta segona. Coronament amb balustrada d'obra i cornisa de maó vist. L'element més destacable de l'edifici és l'escalinata d'accés a la planta pis des del carrer Sant Pau, amb les dues columnes laterals.

Fou una cooperativa de consum, amb un espai destinat a botiga de queviures, cafè tertúlia dels socis i sala d'espectacles. La CNT/FAI el va incautar durant la guerra civil espanyola (1936-39) i amb la victòria dels colpistes passà a ser seu de falange. Des de la democràcia ha passat per ser la seu d'un munt d'entitats culturals. La CNT en reivindica la propietat.

BATLLE, Enric i ROIG, Joan (2001). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, ambiental i històric. Ajuntament de Premià de Mar. MORAGAS, Salvador (1985). Onomàstica premianenca (X), dins Butlletí de l'Associació d'Estudis Científics i Culturals, núm. 19, octubre de 1985. Premià de Mar, pàg. 15. TRAÏD GALLEGO, Xavier (1999). Premià de Mar ...viu la mar de coses. Ed. El Clavell i Ajuntament de Premià de Mar. Premià de Mar.