Contrapàs de Santa Susanna
Santa Susanna

Música i dansa
    Marc Bosch de Doria

Dansa que es balla durant l'època de Carnaval a Santa Susanna. Com en moltes danses d'aquest tipus, el Contrapàs de Santa Susanna antigament el ballaven bàsicament homes. En el cas que també hi participessin dones, no calia que anessin aparellats. Els dansaires s'estenien en regle i es movien de costat i en sentit lateral. El capdanser portava el ball des d'un extrem del rengle i feia un seguit de figures lliures sense deixar de fer un moviment oscil·lant. Al mateix temps anava passant per sota de ponts fets amb els braços dels altres dansaires. Quan el capdanser havia fet totes les passades desitjades, havia de desfer el recorregut.
    La música es tocava amb una coixinera i un flaviol.

Fotos cedides per l'Ajuntament de Santa Susanna i l'associació Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM).

El Contrapàs de Santa Susanna s'havia ballat fins a mitjans del segle XX i la gent gran del poble encara recorden en Joan Buch ("avi Barretina") i Joan Martí ("avi Xacó") com el penúltim i el darrer capdansers. L'any 1995 l'Esbart Dansaire de Santa Susanna el va recuperar de l'oblit.

Esbart Dansaire de Santa Susanna (1995). "Contrapàs de Santa Susanna" (inèdit)