Conjunt de cases del carrer Sant Joan
Capellades

Prolongació del carrer d'Oló; des del passeig Miquel i Mas orientat a ponent del casc antic

Juan Garcia Targa

Conjunt de cases entre mitgeres amb pati al darrere, de planta baixa, dos pis i sota coberta; es cobreixen amb coberta de teula corba a dues vessants, acabades amb ràfec de diferents tipus, canal i baixant vist fins al primer forjat. Façanes composades segons un o dos eixos amb obertures de proporció vertical, i horitzontal en la planta sota coberta (la núm. 21, amb l'eix desplaçat a la mitgera).

Els balcons protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals, amb o sense dibuixos geomètrics a la part de dalt i de baix. Els paraments de façana són arrebossats i pintats de diversos colors clars, recolzats en sòcol de pedra aplacada. La casa núm. 15 acull una fornícula dedicada a sant Ramon, tancada amb portella de vidre d'arc de mig punt i protegida amb una coberta de petites teules àrabs. Algunes de les obertures de planta baixa s'han modificat per adaptar-les a nous usos; les de la casa núm. 21 són de llinda plana de pedra, recolzades en un simple capitell, les obertures tancades amb portes de fusta encadellades, la del magatzem-garatge de quatre fulles.

Edificis representatius de l'arquitectura popular del segle XIX, integrat en l'arquitectura de l'entorn.

El sector de números imparells del carrer de Sant Joan es trobava pràcticament construït en la seva integritat el 1851, segons es desprèn del plànol datat en aquell any i realitzat per l'agrimensor Rómulo Zaragoza amb motiu de la contribució territorial. Això, sumat a la seva absència a fonts de finals del segle XVIII, permetria datar la construcció d'aquest sector de carrer a inicis del segle XIX.

La casa número 15 (d'Oló, 49, segons la font), el 1906 era propietat de Josefa Casas. La casa número 17 (d'Oló, 51, segons la font), el 1906 era propietat de Jaume Vilaseca, que formava part d'una família amb negocis de bòbiles. Durant el segle XX han viscuts diverses famílies en aquest immoble. El 1970 encara hi vivia amb el seu home Josep Siñol Artigas i els seus fills.

La casa número 21 (d'Oló, 55, segons la font), el 1906 era propietat de Francesc Guitart Alemany. En l'actualitat és ocupada, i també propietat, de M. Pilar Alert Valls . Un dels fills, Francesc Xavier Alert Solà, va desenvolupar una important carrera eclesiàstica a partir de 1928.

La casa número 25 ha estat vinculada durant dècades a la família Rius, dedicada des d'antic a la pagesia. El 1906 el seu propietari era Josep Rius Claramunt. El 1954 li va arribar en herència a Pere Rius Sastre. El 1970 encara hi vivien membres de la família Rius.

La número 27, després d'estar ocupada per diferents famílies (Torres, Padró, etc.), va passar a mans de Francesc Massagué Rius.

BUSQUETS I MOLAS, Esteve. 1972. Història de Capellades, Capellades.

GIL DELGADO, Francisco. 2001. Pedro Segura. Un cardenal de fronteras,. Madrid. Editorial Biblioteca Autores Cristianos.

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES