Concurs de Gos d'Atura
Castellterçol

A diferents indrets del poble. El camp de proves al camí de la Bassola.

XX-XXI
    Cultural

El Concurs de Gos d'Atura de Castellterçol es celebra anualment el primer diumenge d'octubre.
    Les activitats s'inicien el dissabte a la tarda, amb la rebuda als pastors participants al Monument al Pastor. Tot seguit, un gran ramat transhumant creua el poble per l'antic camí ramader.
    La competició té diverses proves. Els gossos d'atura han de seguir un circuit marcat amb banderoles, entrar un grup d'ovelles dins d'un cercle i fer passar el ramat entre un portell. Els participants van vestits amb la indumentària pròpia dels pastors del seu lloc de procedència.
    El Concurs compta amb la participació dels millors pastors d'arreu de Catalunya, de França, d'Euskadi i del País Valencià. És el que tanca la temporada, on s'escull el campió de campions.

L'organitza l'Associació del Concurs de Gos d'Atura de Castellterçol i Castellcir, amb el suport de l'Ajuntament.

Tradicionalment, la història de Castellterçol es relaciona amb l'ofici de pastor i especialment, el de paraire.
    L'antic camí ramader de la Cerdanya creuava el poble, que rebia aquests ramats per esquilar a les ovelles i tractar la llana als tallers dels paraires.
    Aquest concurs, que reivindica la importància de la cultura ramadera i de l'ofici de pastor, es celebra des de l'any 1991.