Comabella
Sant Llorenç Savall

Comabella

BCIL núm CPCC 762 (Comissió urbanisme 5/12/83)
    Ajuntament de Sant Llorenç Savall
    Laura de Castellet i Ramon

Edifici format per diversos cossos friut de les successives ampliacions i usos al llarg dels temps, formant un conjunt caòtic de diferents volums i vessants de teulada. L'ampliació de la banda de migdia compta amb una petita galeria porxada. A la façana de llevant, davant de l'era, hi ha un arc adovellat amb la inscripció: '1728 / Jauma Pobla/ Abemar / ia'.

Les primeres notícies de la casa es remunten a 1328, i exercí de casa de pagès fins a mitjan segle XX. L'any 1965 es promogué la construcció d'una urbanització a la finca, i el mas passà a ser restaurant. Actualment és de propietat municipal, qui en gestiona la concessió per a dur-hi una explotació comercial, en aquests moments en desús.
    Al segle XIV era coneguda com a Savinyana Jussana, i al XVI com a Comabella Jussana en contraposició amb una altra casa, actualment desapareguda, que tenia el nom de Comabella Sobirana.

AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.