Coma d'en Vall
Gaià

Sector nord-est del terme de Gaià
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 9,1 camí est i trencall sud uns 200 m

Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes emplaçada a la part alta d'una vall que discorre paral·lela a l'actual carretera de Prats de Lluçanès. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) i un cobert adossat al costat de ponent. Es tracta d'una edificació molt senzilla, aixecada al segle XVIII en una sola fase constructiva, tal com indica una llinda. La façana principal, encarada vers migdia, té només un portal i una finestra al seu damunt, ambdues emmarcades amb llindes i brancals de pedra. En la resta de façanes les finestres, de la mateixa tipologia, són escasses. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. Tota la casa ha estat sobrealçada un mig metre en el moment en què s'ha fet una teulada nova. El cobert de llevant és probablement posterior, amb una finestra ja emmarcada amb maó. A banda i banda la casa hi trobem uns tancats de pedra, més baixos.

A la llinda del portal: 1757

Segons indica la llinda del portal, aquesta casa hauria estat aixecada l'any 1757. En el Registre de la Riquesa de 1883 la Coma d'en Vall apareix com una de les masoveries de La Codina. Aleshores tenia terres que abastaven un total de 13,19 ha, totes conreades pel seu propietari.

BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 84.
    IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 68.