Cisterna
Castellbell i el Vilar

  Bages
  La Planelleta
  182

  Coordenades:

  41.65332
  1.86947
  405865
  4611903
  Número de fitxa
  08053-325
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A005000300000OA
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Cisterna ubicada al pla de la Panelleta, accedint des de Sant Vicenç de Castellet, deixant el camí del Padró a mà dreta, i agafant el camí de la Font del Lledó a mà esquerra. Només pujar el carrer asfaltat, a mà dreta hi ha una feixa conreada de secà, amb una barraca amb cobert de fibrociment. Al costat de la construcció hi ha un regueró que recull les aigües d'escorrentia. El regueró es troba entre el pla d'ametllers i el tros de terra conreat amb secà.
  La cisterna està construïda amb lloses de pedra i arrebossada amb morter. És de planta rectangular. Mesura 1,70 metres de llargària per 0,80 metres d'amplada i 0,90 metres de profunditat. La coberta s'ha tancat amb varies lloses de pedra disposades horitzontalment, deixant la boca al descobert.

  La cisterna es tracta amb tota seguretat d'un element d'aprofitament d'aigua relacionat amb la barraca ubicada a una trentena de metres, per sobre del regueró.

  Aquest tipus de construccions, són un element destacable en l'aprofitament de l'aigua en zones on és difícil aconseguir-ne. La seva localització sovint ve donada pel recorregut de les aigües d'escorrentia després de la pluja. La forma que presenta, quadrangular o ovalada, acostuma a tenir una profunditat d'un metre a un metre i mig com a molt. Per tal d'evitar que la terra caigui al seu interior o bé que una bèstia caigui dins, s'acostumava a cobrir amb pedra seca emprant el sistema de la falsa volta i deixant una obertura a la part davantera que permetia accedir al seu interior. Si l'aigua era neta també permetia abeurar el bestiar de càrrega o els animals de companyia.
  També servien per preparar el brou o caldo bordelès, o la "bouillie bordelaise" és originària de França. La recepta sembla haver estat descoberta, per Ulysse Gayon, un químic de Bordeus i pel botànic Alexis Millardet a principis dels anys 1880, contra el míldiu. Un cop demostrats els seus beneficis ràpidament es va expandir la seva utilització.