Centraleta elèctrica de Camprubí
Castell de l'Areny

A la zona est del municipi. Al peu del torrent del Suronell, just per sota de la masia de Camprubí.
    A la ctra de Castell agafar el camí de Camprubí, es troba sota la masia, a peu del torrent.

els elements estan abandonats i part de la maquinària ja no es conserva.
    Sara Simon Vilardaga

Les instal·lacions que conformen la centraleta elèctrica de la masia de Camprubí estan situades a peu del torrent que discorre just per sota de la casa. La centraleta està conformada per diversos elements, un canal que finalitza en una gran bassa d'acumulació d'aigua, a l'extrem de la qual hi ha el tub per on sortia el salt d'aigua, aquests elements es troben en un punt on el torrent fa un canvi sobtat de nivell, fent també un salt d'aigua important. Sota d'aquest salt, i per tant també de la bassa, és on trobem l'edifici on hi havia instal·lada la turbina i la maquinària necessària per produir l'electricitat. Aquest edifici consta de planta baixa i primera, a més, en el lateral més proper al torrent, en la part baixa hi ha el cacau o espai per on sortia l'aigua. La planta baixa és coberta amb volta de canó de pedra, al seu interior encara es conserven alguns elements de la maquinària de la centraleta.
    Al davant d'aquest edifici hi ha una altra construcció, és un petit edifici d'una sola planta, amb un cacau a la part inferior; podria correspondre a un primer edifici de la centraleta o a una construcció destinada a una altra finalitat, però que empraria també la força hidràulica (algunes referències situen el molí escairador que hi havia a la masia aigües més amunt a prop del molí fariner, informació que hem mantingut referenciada així, tot i això aquesta construcció del davant de la centraleta podria correspondre a un molí, podria també ser el molí escairador).

Destaca el gran nombre d'elements situats molt propers els uns als altres en aquest tram del torrent, al seu pas per la masia de Camprubí. Tots són propietat de la masia i devien configuren un interessant conjunt d'infraestructures que utilitzaven la força hidràulica per funcionar.

Les úniques informacions referents a la centraleta elèctrica és que entorn al 1920 estava en funcionament.

CAMPRUBÍ SENSADA, J. (1981): Castell de l'Areny, Ed. El Vilatà, Gironella.
    TREPAT, M. A. (2010): Camprubí. Estudi inèdit.