Cementiri del Mujal
Navàs

Bages
    Sector est del terme municipal. Antic terme del castell del Mujal. Parròquia de Santa Creu del Mujal.
    De Navàs carretera al Mujal. A l'alçada del poble, camí direcció sud-est 200 m.
    371

41.88966
    1.85601
    405093
    4638158
    08141 - 364
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 03.EA. Nivell 2. Conservació. Nivell 4. Ambiental.
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Cementiri del Mujal, emplaçat als afores del poble, uns 200 m al sud-est del nucli on hi ha l’església. Consisteix en un recinte de planta quadrada tancat per un mur de pedra. L’únic element exterior destacat és el portal, situat a ponent. És tancat per una reixa de ferro i emmarcat per brancals i una llinda de pedra, rematada per un frontó amb una creu al damunt. Al centre de la llinda hi ha gravada una orla amb una data molt erosionada que gairebé no es llegeix: 18[?].

L’interior s’ordena a partir d’una avinguda amb arbres i boixos, amb una creu de pedra al centre. En dos dels angles hi ha sengles blocs de nínxols, de manera que una bona part de l’espai queda lliure.

Aquest cementiri fou construït probablement a la segona meitat del segle XIX, tal com indica una inscripció a la porta que gairebé ja no es llegeix. Aleshores l’església de Navàs era sufragània de la del Mujal, i mentre això va durar els enterraments es feien al cementiri del Mujal. El cementiri de Navàs no es va inaugurar fins l’any 1911.

El cementiri del Mujal ja existia l’any 1896, quan el bisbe Riu va fer una visita pastoral al nucli del Mujal; va visitar l’església parroquial i l’annexa de Sant Genís, a més de la capella de Santa Eulàlia de casa Vall, els cementiris i la font baptismal, entre altres indrets. Va manar reparar els desperfectes causats per la humitat que tenia l’església de Sant Genís i que es desbrossés el cementiri. Del cementiri del Mujal, però, no en concretà res.

BADIA, J.M. (1997). Història de l’Església de Navàs. I - de la primera església a la Guerra Civil (1897-1939). Parròquia de Navàs 100 anys 1897-1997. Navàs, p. 12.