Cementiri
L'Ametlla del Vallès

Can Mitjans
    A les feixes de sota de Can Mitjans.

IIaC-IdC
    Enric Costa Argemí

Restes en superfície situades a les feixes de sota de Can Mitjans, entre el torrent i l'actual cementiri. Es tracta d'una zona apta per al conreu, amb diponibilitat d'aigua i un lleuger pendent en direcció a ponent.
    Es tracta d'un jaciment localitzat a partir de les informacions orals aportades pel senyor Jaume Casas. Segons aquestes notícies, als camps del costat de l'actual cementiri hi apareixien nombroses restes en superfície de ceràmica romana i fins i tot s'hi havia localitzat algunes monedes de la mateixa cronologia. Una vegada prospectada la zona i malgrat no haver estat llaurada en els darrers temps, es localitzava abundant quantitat de ceràmica de tradició ibèrica, sobretot de pasta de sandwitch, però no material romà.
    En la darrera prospecció realitzada a la zona, l'any 2008, s'ha localitzat ceràmica ibèrica en superfície de manera molt abundant, especialment a les zones de les feixes on també apareix força quantitat de pedra de petites dimensions. Principalment es tracta de ceràmica comuna, però també de pasta de sandwitch i grollera. S'ha localitzat també àmfora ibèrica i força material constructiu.
    Així mateix, cal destacar la localització, en aquesta darrera prospecció, d'un fragment d'àmfora púnico-ebussitana, un fragment de tègula i restes aïllades de material medieval i modern.
    El material apareix sobretot a les feixes situades entre Can Mitjans i el cementiri, però també se'n localitzen restes aïllades al voltant de la casa de Can Mitjans. Cal fer notar que el jaciment se situa just als peu del turó de Sant Nicolau i, per tant, de l'assentament ibèric el mateix nom.

Jaciment localitzat per Jaume Casas.