Cau de les Formigues
Cabrera de Mar

Diversos
    Vandalisme
    Inventari Patrimoni Arqueològic 19760
    Marc Guàrdia i Llorens

S'accedeix mitjançant la pista forestal que hi ha al peu del Montcabrer a partir de la qual s'ha de pujar a peu pel vessant sud fins a uns 20 metres del cim. Queda ubicat en un vessant força escarpat, antigament ocupat per una pineda.
    Es tracta d'un abric en forma de torre rocallosa amb obertura des de dalt i pel cantó SE, que compta amb dues cambres separades per una gran roca amb funció de pilar natural.
    Arrel d'una prospecció efectuada a la zona es recuperaren ceràmiques de l'edat de bronze i d'època ibèrica, malgrat no es descarta que provinguin de més amunt. S'ha de dir, també, que és un lloc de difícil accessibilitat i habitabilitat.
    La visita al lloc permet veure algunes pintures pseudo-llevantines que algú s'ha entretingut en fer modernament.

COLL, R.; JÁRREGA, R.; PREVOSTI, M.(2005): "Resultats de la prospecció arqueològica sistemàtica feta entre la riera de Cabrera i la riera de Cabrils (El Maresme, Barcelona).". Laietània. 16.
    FARELL, D.(1993): Què coneixem del Cabrils prehistòric?. Cabrils.
    FARELL, D.; PINEDA, O.(2001): "El poblament prehistòric de Cabrera de Mar. Estudi dels jaciments arqueològics.". A: Sessió d'Estudis Mataronins. Mataró: Museu-Arxiu de Santa Maria.