Castell de Torroella
Santa Eulàlia de Riuprimer

  Osona
  Riba dreta del riu Mèder

  Coordenades:

  41.90859
  2.19644
  433356
  4639939
  Número de fitxa
  08247 - 68
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Segle
  XI
  Estat de conservació
  Dolent
  estructura completament enderrocada i pràcticament desapareguda
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN R-I-51-5687 (Decret 22/04/1949, BOE 05/05/1949)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC, 1576
  Accés
  Difícil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08247A007000040000WE
  Autoria de la fitxa
  Pilar Camañes

  Actualment només es podem observar les restes de la cimentació d'una estructura circular, torre de defensa, i algunes evidències de murs, difícilment identificables. Tot el conjunt està molt erosionat tant pel pas del temps, com per la reutilització de les pedres per edificis posteriors, com van ser el propi Mas de Torroella. La funció de control d'aquesta estructura, es ratifica ja que des d'aquest punt la visibilitat del tot el territori circumdant és excel·lent.

  Es localitza a la riba dreta del riu Mèder o riera de Santa Eulàlia, sobre un petit turò, al costat de l'actual Mas de Torreolla, envoltada de camps de conreus i boscos.

  La construcció del Castell de Torroella va lligada a la necessitat de controlar el territori per part del bisbe de Vic, davant el desenvolupament del feudalisme, al s. XI. El Castell de Torroella neix com a una petita torre, que donarà posteriorment nom al mas de Torroella. Santa Eulàlia de Riuprimer pertanyia al bisbat de Vic i per tant, els bisbes eren tant senyors territorials com espirituals. Per aquest motiu, el Castell de Torroella no tenia la consideració de castell termenat i els seus ocupants seran feudataris, per tal de fer vassallatge al bisbe de Vic.

  Fitxa de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Nº d'inventari 1576 ALIBERCH. T. et al. (2005). Santa Eulàlia de Riuprimer : la terra i la gent al llarg de la seva història direcció: Antoni Pladevall ; coordinació: Pere Casas, Vic.