Castell de Conill
Pujalt

    Anoia
    Plaça del Castell. Nucli de Conill

    Coordenades:

    41.72594
    1.46018
    371928
    4620494
    Número de fitxa
    08176 - 5
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Dolent
    Se'n conserven poques restes.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN. 1339-MH / R-I-51-5611 / Decret / 22/04/1949
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 1510
    Accés
    Fàcil
    Estructural
    Titularitat
    Privada
    Aj.de Pujalt. Pl. St Andreu, 5.08282 Pujalt /2006023CG7220N0001ET
    Autoria de la fitxa
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

    Les ruïnes del Castell de Conill ocupaven l'actual plaça del Castell fins que aquesta fou remodelada. Al llarg dels anys, al seu entorn s'hi van bastir diverses cases, que van aprofitar part de l'estructura de la fortificació. El cas més notable és el de Cal Ramonet, situada al sud-oest de la plaça, ja que a l'interior conserva les restes d'una torre de planta circular. És visible a nivell de les golfes i és feta de carreus disposats en filades. Prop de la mateixa hi ha un mur amb una finestra i un arc apuntat tapiat, l'arrencada del qual l'hem de buscar al celler de la planta baixa, construït sobre la roca natural. Ateses les dimensions notables del mateix i de les seves característiques constructives, podem afirmar que es tracten de dependències del Castell de Conill.

    La primera notícia documental del castell de Conill data de 1019, quan el vescomte Bermon de Cardona restituí a Sant Vicenç de Cardona els drets que aquest tenia sobre el castell. Al llarg del segle XIII existien disputes entre el monarca i el vescomte de Cardona sobre la jurisdicció de Conill de Segarra (com s'anomenava anteriorment) fins que a la segona meitat del segle XIV el rei deixà de posar en dubte la pertinença del lloc als Cardona. Així queda palès en una llista de les propietats dels Cardona de l'any 1375 on s'hi esmenta Conill de Segarra. L'indret estigué sota el domini dels Cardona fins a les acaballes del sistema senyorial.

    CATALÀ, P. (1990). Els Castells Catalans. Vol 5. Barcelona: Rafel Dalmau. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Pujalt (Anoia). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. Dir. (1992): Catalunya romànica. El Penedès, l'Anoia. Vol XIX. Enciclopèdia catalana. Barcelona.