Cases d'en Jonc
Granollers

Carrer del Rec, 1-3
    A la zona d'eixample de Granollers

BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-093. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    0567143DG4006E0001YI
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d'habitatges d'influència vagament noucentista. És de planta rectangular, entre mitgeres, i fa cantonada en corba. Consta de planta baixa (reformada) i dues plantes pis. La façana és plana, arrebossada, amb falses pilastres marcant els vèrtexs de la curvatura. La composició s'ha fet amb vuit eixos que venen marcats per la verticalitat dels seus buits, tots de balcó protegits mitjançant baranes de ferro lleugerament decorades. La coberta es fa per terrat a la catalana i es troba limitada per una barana massissa. A l'angle presenta un frontó decorat per un medalló en relleu al centre.

L'edifici ha estat restaurat

El carrer del Rec és la continuació fora muralles del carrer de Santa Anna, tots dos urbanitzats sobre l’antic camí de Caldes.  A l’extrem del carrer de Santa Anna hi havia un dels portals de la muralla: el portal de Caldes. El raval extramurs es devia formar entre el final de l’edat mitjana i el segle XVI (PANCORBO et alii, 2006: 47). Les edificacions que actualment predominen, però, són majoritàriament del segle XX. El nom del carrer es deu al fet que, fins als anys 1950, per l’indret hi passava un rec d'aigua potable que servia per regar una zona d’horts.

Pel que fa a les Cases d'en Jonc en particular, es tracta d'una construcció d'influència noucentista, possiblement de la dècada de 1930 o, tal vegada, una mica posterior, ja que segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, s'hauria construït el 1940.