Cases dels Clotassos
Vilada

Sector dels Clotassos
    Emplaçament
    Prenent alguna de les pistes direcció nord presents davant de les cases de cal Teuler o cal Paraire.

42.13638
    1.92515
    411173
    4665478
    08299 - 161
    Martí Picas. INSITU SL

Les cases dels Clotassos són un conjunt de 4 cases disposades d'oest a est per cal Canal, cal Cirera, cal Villardó i cal Gregori. Tots els edificis estan formats en una distribució rectangular, orientats al sud, i compartint parets mitgeres de dos a dos per bé que les plantes individuals són quadrangulars. La Coberta és a doble vessant, amb el carener orientat d'est a oest, tot i que a diferent alçada en cada cas. El conjunt de cases no mostren cap element singular a les façanes, més enllà de la particularitat de la concentració parcel·laria en un entorn despoblat. Edificis senzills de planta baixa, pis i golfes o dos pisos. Tots ells disposen un perfil similar de porta simple amb llinda de fusta a la façana de migdia flanquejada per un finestró i finestres quadrangulars a les plantes. Els materials originals presents són la pedra, fusta i ceràmica a la coberta. Les façanes de totes elles han estat arrebossades contemporàniament, i només cal Villardó manté una gran biga de fusta vista sobre la porta. La casa de cal Canal, ha estat refeta a principis dels 2000 i mostra part de la pedra original de la façana.

El conjunt de cases dels Clotassos són documentades ja a mitjans del s. XIX per bé que poden ser interiors. Una de les particularitats d'aquest conjunt és que rebé pròpiament el nom de la zona en què es troben, els Clotassos, i que posteriorment acabarà per denominar tot el barri ubicat a l'entrada oest del poble. Malgrat tot, cada una de les cases, té el seu propi nom individual de cal Canal, cal Cirera, cal Villardó i cal Gregori. En diferent documentació, tant de l'ACBR (1843- venda d'una casa al costat de cal Canal als Clotassos que podria referir-se, també, a cal Cirera) o cadastral de l'AM de Vilada, en el que ja trobem referències als masos, fet que ens situaria l'existència del mas ja l'any 1766. Prudenci Bertrana va esbossar a carbonet les cases dels Clotassos a mitjans dels anys 1930. El dibuix, que actualment es troba en un fons particular, va ser exposat durant l'exposició sobre Bertrana pintor de l'any 2017 al Museu d'Art de Girona.

VVAA. Prudenci Bertrana, pintor. Ed. Departament de Cultura. Catàleg exposició Museu d'Art de Girona. 2017