Cases del carrer Escòcia
Sant Vicenç de Torelló

C. Escòcia. Colònia Borgonyà

Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

El carrer Escòcia està situat a la part inferior del nucli d'habitatges obrers de la Colònia de Borgonyà, entre el carrer de Paisley i el de Coats. Està constituït per una filera de cases a cada costat del carrer, de setze habitatges cadascun. Totes elles consten de planta baixa i altell i tenen la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana, algunes les quals s'obren gablets a l'altell. Les façanes es composen segons dos eixos d'obertures, que es corresponen amb el portal d'accés i una finestra. Totes són d'arc pla emmarcades amb ceràmica i una cornisa superior. Els angles de les cantonades també presenten el mateix acabament ceràmic. Les obertures ressalten de forma notable sobre el revestiment dels murs, pintat de tonalitats clares. El ràfec està acabat amb cabirons. A la façana posterior hi havia els patis, que han estat reformats per habilitar-hi annexes. Entre les voreres hi ha parterres intercalats on hi ha plantades moreres i rosers.

Les primeres cases que es van construir a la part residencial de la colònia van ser els números 30 i 32 del carrer Escòcia, vers el 1895. Es van fer per allotjar als primers obrers que hi van treballar, que llogaven a l'empresa per un preu simbòlic. Tipològicament, aquestes primeres cases diferien de la resta perquè tenien com a element de suport voltes catalanes.A nivell de tipologia, tenen la mateixa distribució que la resta de cases del pla: una sala, una cuina i tres habitacions, a més d'un pati on hi havia la comuna.

COLOMER, P. [et al.]. (1996). Borgonyà: una colònia industrial del Ter (1895-1995). Vic: Eumo Editorial.