Cases carrer Martí Grivé 5-15
Granollers

A la zona d'eixample de Granollers

Possiblement 1929
    Immoble en estat desocupat.
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt unitari de sis cases unifamiliars, entre mitgeres i de dues plantes, que estan emplaçades al carrer Martí Grivé. Tot i que d’un interès arquitectònic limitat, són representatives d’una tipologia academicista clàssica de principis de segle XX.

Estan rematades per una balustrada continua, amb pilastres, que unifica tota la part superior. Les cases són de façana plana i paredat comú arrebossat. S’estructuren en base a dos eixos de composició, amb obertures de proporció vertical. Les del pis superior corresponen a balcons i estan emmarcades al terç superior. L'eix principal es troba a la dreta de la façana, on hi ha la porta d’entrada i, al seu damunt, un balcó de barrots. El segon eix es composa, tan sols, d'una finestra a la planta baixa. Sobre la llinda de les obertures de la primera planta hi ha un remat decoratiu en forma de floró, sobre del qual s'obre un respirall.

Segons dades del cadastre (no sempre del tot fiable) aquest conjunt de cases s’hauria construït l’any 1929.

El 1910 el sistema d'habitatge predominant era el de cases d'un cos de 5 metres de façana baixa i un pis, amb l'entrada, menjador, cuina i eixida als baixos, i les habitacions al pis, en ocasions completades amb les golfes. Aquest tipus d'habitatge va contribuir a l'allargament dels carrers, i així, el 1910, els edificis de dues plantes sumaven 1.164, 106 d'una i 520 de tres o més; o sigui que els de planta baixa i pis representaven el 63 per cent del total. Vint anys més tard, l'alçada dels edificis havia augmentat lleugerament, puix que el 1930 es comptabilitzaren 518 cases de 3 plantes, 65 de 4, i 3 de cinc. El predomini de les de doble planta continuà, no obstant, puix dels 4.169 edificis en total, significaven el 50 per cent, amb 2.091 cases, mentre que les d'una planta eren 1492 (BAULIES, 1986b).

BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.

LLOBET I REVERTER, Salvador (1986) La formació del relleu i la funció de les aigües a Granollers. P.15-19. Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, 1. Aproximació al medi natural i a la història de Granollers. Ajuntament de Granollers.