Cases carrer Francesc Ribes 5-13
Granollers

Carrer de Francesc Ribas, 5-9-11-13
    A la zona d'eixample de Granollers

Eclecticisme
    Necessiten algunes actuacions de restauració i millora
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-046. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    1073804DG4017E0001BY; 1073802DG4017E0001WY; 1073801DG4017E0001HY
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de quatre cases dels primers decennis de segle XX, de tipologia diversa però que són representatives de l'arquitectura popular i eclèctica d'aquest moment.

La casa número 5 (a ponent) és una construcció entre mitgeres i en cantonada, de planta rectangular. Consta de planta baixa, planta pis i golfes. La façana principal presenta tres eixos definits per les finestres de composició vertical de la primera planta. Està coronada per una barana acroteri amb frontó. En la façana lateral el capcer és graonat i està coronat per impostes. Té dues lletres en relleu "JT".

La casa número 9, entre mitgeres, té planta semisoterrani, planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teula àrab a dues vessants. La façana és plana i està composada amb dos eixos amb buits de proporció vertical. Es recolza sobre un sòcol de paredat limitat per una imposta de doble filet de totxo vist. La planta baixa de pedra vista, amb els buits d'arc rebaixat emmarcats, emfasitzats per la balconada amb brendoles de fosa de la planta pis. A les golfes hi ha una galeria de quatre buits amb arc rebaixat de totxo que reposen sobre unes columnes que estan recolzades en una cornisa- ampit de totxo vist. Aquests quatre buits estan protegits per ampitadores de barrots de ferro.

Les cases número 11 i 13 formen un conjunt de dues cases amb una mitgera cega a l'espai públic. Consten de planta semisoterrada, baixa i pis amb coberta de teula àrab a dues vessants. La façana és plana i està composada simètricament amb buits de proporció vertical. Sengles persianes de fusta de llibret mòbil tanquen les finestres de la planta baixa, presentant, a més la de costat de ponent, una dibuixada reixa de ferro. A la planta pis hi ha sengles balcons protegides mitjançant brendolat de ferro amb dibuixos, que ocupa tota la façana, emfasitzant els buits de la planta baixa (CUSPINERA et alií, 2001).

El carrer de Francesc Ribas s'inscriu en l'eixample granollerí. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya (Jacint Verdaguer) entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud s'iniciaren el 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim, i el 1866 es projecta el carrer de Ricomà, obert el 1872 (BAULIES, 1986).

Les tres case objecte d'aquesta fitxa foren construïdes a la dècada de 1920 o amb posterioritat. Segons dades del cadastre (no sempre fiable), la casa núm. 9 fou construïda el 1920, la número 11 el 1925 i, finalment, la número 5 una mica més tard, el 1940.

BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.