Casa Paula Soteras
Capellades

Eix viari nord-sud del costat de llevant
    del casc antic

BCIL, PGOU 1986
    Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres amb pati posterior, de planta baixa, dues plantes pis i sota coberta de teula corba a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana, acabades amb una imbricació de maó i teula, canal i baixant fins al forjat de la planta baixa.

La façana està composada segons dos eixos, amb obertures de proporció vertical, i horitzontal en la planta sota coberta. Els balcons de la planta primera estan protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals i dibuixos geomètrics a la part de baix. El parament de façana està arrebossat. A la planta baixa, hi ha una àmplia portalada d'entrada de carreus de pedra d'arc rebaixat, tancada amb una nova porta de fusta de plafons i vidre. L'altra obertura ha estat modificada per adaptar la planta baixa a nous usos. Cal destacar una fornícula, a nivell de la planta primera, entre els dos eixos d'obertures, oberta i sense imatge.

La construcció de l'immoble es pot situar entre final segle XVIII o inici del segle XIX amb reformes durant aquest mateix segle. Casa urbà representatiu de l'arquitectura popular de finals del segle XVIII o inicis del segle XIX, amb portal adovellat i fornícula a la planta pis, integrat en l'arquitectura de l'entorn.

Aquesta zona del carrer Sant Francesc ja es trobava construïda el 1851, segons mostra el plànol realitzat per l'agrimensor Rómulo Zaragoza. De fet, aquesta edificació es situaria en el límit construït de la vila. Això, sumat a la datació d'alguns edificis propers i la tipologia de l'arcada de la porta principal, permetria situar la construcció de la casa en el tombant dels segles XVIII i XIX.

Segons el Registre Fiscal de 1906, aquesta casa, llavors número 56, era propietat de Paula Soteras família dedicada a la fabricació de filats i teixits de cotó. Els Soteras, però, ja havien interromput la seva activitat industrial a inicis de la dècada de 1880. Diferents membres de l'aquesta branca de la família Soteras van ocupar càrrecs a la corporació municipal, fins i tot l'Alcaldia.

L'edifici va passar per diverses mans durant el segle XX i finalment va anar a parar a mans de la família Llopis. Recentment, fou venuda.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel, "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

TÉRMENS I GRAELLS, MIQUEL, "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional) en premsa.

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA