Casa Nova de Puigxoriguer
Balenyà

  Osona
  Camí de la Casa Nova
  Emplaçament
  El camí comença al capdavall del carrer Alfons Amic

  Coordenades:

  41.80965
  2.23363
  436342
  4628926
  Número de fitxa
  08017-190
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  6390101DG3269S0001GO
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  La Casa Nova de Puigxoriguer és una masoveria del segle XVIII que va reconstruir-se a finals del segle XX, després que fos enderrocada fins a nivell del primer pis. Els coberts van habilitar-se com a habitatges independents.

  És una casa de planta quadrangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Les obertures de la façana són d'arc pla arrebossat de factura moderna. Les golfes s'obren amb tres pòrtics d'arc de mig punt arrebossat. Al costat del portal hi ha una placa de pedra on hi consta: "LA CASA NOVA 1764-1997". A la façana de ponent s'hi adossen dos cossos de planta baixa i pis i la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Totes les finestres són d'arc pla arrebossat. El tractament dels murs és arrebossat i pintat. A la façana de llevant s'hi adossa una edificació moderna.

  Segons relaten els propietaris, a les corts de les vaques hi ha una pedra on hi consta l'any "1764".

  Va ser una masoveria del mas Puigxoriguer de Centelles fins que la va comprar el senyor Barnils. Fins al 1936, es trobava dins el terme de Seva. En el llibre de Pladevall (pàgina 11) hi ha una imatge de masia abans de la reconstrucció.

  PLADEVALL, A. (1991). Balenyà, un terme històric. Els Hostalets de Balenyà i el seu municipi. Vic: Eumo Editorial / Hostalets de Balenyà: Ajuntament dels Hostalets de Balenyà.